Ohita navigaatio

1.11.2010

Tilgängligt entré till Sibelius Ainola

Ainola museum, hem av kompositören Jean Sibelius ritad av arkitekten Lars Sonck, fick en hiss i år för att möjliggöra tillgänglig ingång. Ainola, som ligger i landskapet runt Tusbysjön, var kompositören Jean Sibelius och hans familj hem från 1904. Arkitektur byrå Freese Oy utformade förbättringar. En hiss installerades bredvid trappan och till och med räcken till trappan. Också servicebyggnad omvandlades till ett café med moderna toaletter, samt tillgänglig toalett.

Renoveringar i Ainola är ett trevligt exempel på att förbättra tillgängligheten till nationellt viktiga historiska byggnaden. Arkitekt Simon Freese kommenterade de förbättringar han ritade genom att säga att tillgängligheten varken bör ta det huvudsakliga uppmärksamheten eller bliv det dominerande elementet. Arkitekt Maija Könkkölä, som har kämpat i årtionden för tillgänglighet, tycker att renoveringar i Ainola är välkomna förändringar och utfördes elegant.

Det har funnits ett behov av en tillgänglig entré och hiss kommer att vara i god användning enligt museets direktör Hilkka Helminen. "Många av vår publik är äldre människor, till exempel användare av rollator. Tidigare ramp arrangemang på Ainola fungerade dåligt för användare, personal och den historiska byggnaden. Brant, tunga och fula ramper fattade de främsta uppmärksamhet under museibesöket och orsakade missnöje för alla. Den nya hissen löser alla dessa problem. "

Ainola museum besökare har också tagits i beaktande genom att erbjuda vissa museiföremål och möbler att beröras till exempel av synskadade. Det är också möjligt att sitta ner när man lyssnar på guiden.

Ainola är öppen för allmänheten under sommarmånaderna. Det finns redan en möjlighet att göra bokningar för år 2011. För mer information om Sibelius hem besök museets hemsida http://www.ainola.fi/swe_index.php.

 

 


 
Siirry sivun alkuun